2012 anul aniversar al lui I.L. Caragiale

          Va prezint, cateva momente din "Moftul Roman", 4 aprilie 1893.

"Politica" 

 I.L.Caragiale


-     -   Domnule, mai trebuie materie, imi zice tipograful.
-       - Multa?
-      -  Multa.
-     -   Bine, asteapta.
-       -Poftim – zic eu in gandu-mi – poftim de scrie mofturi fara inspiratie. A! de n-a a avut bunul gand sa scoatem un ziar politic grav, in loc de Moftul asta! Ce abundenta de materie! Ce comoda viata! Si ce onoare! Ce satisfactie morala? Un redactor grav, al unei gazete grave – asta este o situatie sociala inalta… Dar niste moftangii !
-       - Domnule, ma-ntrerupe zetarul, sa mai astept?
-       - Da, sa mai astepti, si daca asta te osteneste prea mult, fii bun si da-mi o idee, o inspiratie… - Ce rubrica lipseste ?
-       - "Politica"? asteapta… Ma execut la moment!
-                 Si incep sa scriu si dau fila cu fila pe nerasuflate acestui monstru zetar, care se hraneste cu manuscris… Brr ! murdara hrana!

"Legea Maximului
  Destul!
  Natiunea este satula de turpitudinile, miseliile, jaful, coruptiunea, infamia, tradarea intereselor ei celor mai sacre, de cruzimea, cinismul, sfruntarea, ticalosia si scarba acestui regim poreclit conservator, regim vitreg si cazut, corupt si si corupator, infam si infamant.   Natiunea e satula : Destul
  Ce vor oamenii-strigoi, iesiti din tenebrele reactiunii, la lumina zilei? Ce vor aceste fantome plamadite din rachiu, spirt, basamac, ciomag, chinoros si sange?
  Vor oare sa arunce tara pec alea desperarii, pe calea deznadejdii, pe calea exasperarii, pe calea celor mai extreme mijloace de rezistenta ? O vor aceasta ? sa ne spuna.
   Pana atunci le zicem inca o data destul ? destul – Natiunea este satula de faptele voastre!"
*
- Dar, bine domnule – zice zetarul, venind cu corectura – asta e un articol de opozitie, si mi se pare ca Moftul nu e ziar opozant ; ati facut poate o greseala.
- Domnule – raspund eu ca un adevarat socialist – ai dreptate ; am facut o gresala pe care trebuie sa o repar. Mergi culege si aceasta :

"Legea Maximului

  Domnii colectivisti sunt incorigibili si imposibili. Dupa ce Natiunea, satula de turpititudinile, miseliile, jaful, coruptiunea, infamia, tradarea intereselor ei celor mai sacre, de cruzimea, cinismul, sfruntarea, ticalosia si scarba acelui regim poreclit colectivist, regim vitreg, cazut si corupt si corupator, infam si si infamant, dupa ce Natiuanea satula le-a strigat destul ! ce mai vor oamenii iesiti din tenebrele demagogiei la lumina zilii? Ce vor aceste fantome plamadite din rachiu, spirt, basamac, ciomag, tibisir, si sange?
Vor oare sa impinga pe guvern la masuri desperate, desnadajduite, exasperate, pe calea celor mai extreme masuri pentru apararea ordinii ? O vor aceasta? sa ne-o spuna.
Pana atunci, le zicem inca o data destul… Natiunea este satula de frazele voastre! "

*
- Domnule, mai trebuie materie.
- Sa se usuce cerneala aceluia ce a pronuntat aceste cuvinte! Mai trebuie! Mai trebuie! strig eu exasperat. Dar crezi tu, domnule, ca mintea mea este o fantana nesecata? Ti-am dat doua articole de fond de vederi si de forme asa de deosebite, si tot ti se pare ca nu-i de ajuns!.... Cat mai trebuie?
- O bucatica mica.
- Asteapta : 

                                                                  "Legea Maximului

   Intrebam pe Lascar Catargi, racul din menajeria regala pana cand cu enfamiile? Pana cand, calcand peste cuvantul de onoare ce m-a tradat cand mi l-o spus in sedinta solemna pi care s-o giurat la Iesi cu opozitia unita, care guvernul a fost combatut din cauza enfamiilor, ca Shylockul incoronat, papistasul catolic, impreuna cu nepotelul seu nu vor sa mai capata noua domenii, sau daca a mintit atunci, sa vina sa ne spuna acuma ca sa stie publicul, sa stie tara cu ce ramolit batran avem de a face!"

*

- E destul atata, ma-ntrerupe zetarul.
- Crez si eu ! numai eu stiu cat am muncit.

Niciun comentariu:

Top 25

Top25.ro

Directorul meu info