Maniera relatiilor interrumane din prezent

Mai exista un cod al bunelor maniere? Al unor principii de viata? 
Probabil in carti sau la nivel de aspiratie.
Exista perioade cand societatea prezinta niste schimbari socio-economice la care cetatenii, grupul de apartenenta si cei apropiati, din instinct se raliaza.
Nu toti au abilitatea de a face cu succes fata acestor schimbari. Modul de a fi, educatia, motivatia si chiar nivelul de autoeducare scot la iveala nefastele succese pe plan interrelational.
Nu vreau chiar sa generalizez. Sub egida, scopul scuza mijloacele, dupa care se ghideaza multi, care vor sa obtina ceva, de care nici ei nu sunt siguri ca merita, fac sa iste niste prapastii imense intre ei si ceilalti.
Am avut o gramada de cunostinte, pe care cu timpul le-am inteles frustrarile si dorinta lor de a-si umple golurile de natura materiala, financiara, sentimentala sau de orice alta natura. Le-am inteles atata timp cat stiam ca au suferit candva foarte mult, si ca un prieten, care stie ce inseamna lucrurile astea pentru persoana respectiva ii da gaj, da ghes si sustine persoanele respective.
In momentul acela putini, cei ajutati, mai tin cont de maniere, ca anumite lucruri nu se fac, nu se spun, cum ar fi lauda, cum ar fi reprosurile sau alte mustrari. 
Dupa ce te sustine un om, numai poate suporta si mitocaniile tale. E de ajuns ca te-a acceptat, e de ajuns ca te-a incurajat sau bucurat alaturi de tine. Nu te poate sustine in proiectele tale deja, de acum mult prea ambitioase, cu atat mai mult cu cat nu intelegi ca atata poate cel de langa tine si cam atata poti si tu. Dar, o dorinta machiavelica si o satisfactie nebuna doreste sa te extermine si pe tine, probabil pentru toate "pacatele acestei" lumi. Doar ii esti la indemana.
De aici incolo se incalca niste norme nu numai de buna purtare, ci care depasesc cu mult asteptarile celorlalti. Si, ma refer ca in ziua de azi te astepti la niste reactii cu totul neobisnuite si nelalocul lor. De aceea, se raspunde uneori in societate cu mult aplomb, sa te calce in mod voit cu masina, sa se dea cu pumnul sau sa se lase cu o paruiala (in cel mai bun caz).
Doamne fereste.
Cel mai bine te retragi, dar nici asa nu e bine.
Cat ai putea in societatea din ziua de azi indeajuns de izolata, sa te mai retragi?
Aceasta e maniera relatiilor noastre? In felul acesta am ajuns sa ne exprimam? Sau sa dorim mai mult decat se poate intr-un anumit spatiu? E, ca si cum ne-ar cere cineva sa se duca pe Luna si ne-ar mai lua si la treipazeste ca nu il ajutam sa isi indeplineasca visul sau chiar nu il sustinem in continuare. Desi, poate l-am sfatui ca ar putea, doar sa o priveasca si sa o atinga cu privirea. Dar, nu, doreste cu tot dinadinsul o racheta care sa il duca in inaltele aspiratii.
Duce-s-ar!

3 comentarii:

coco spunea...

mai exista , dar este foarte greu sa priceapa copii in ziua de azi ce si cum...nu vezi ce de experiente se fac cu scoala ? si de acolo porneste...majoritatea principiilor ti le formezi din scoala , cel putin eu...

elly weiss spunea...

Cred ca e tot mai greu sa facem fata in societate. Pentru ca societatea s-a schimbat mult, e fatarnica, e ipocrita, manipulatoare. Asa, in general.
Noroc insa ca mai exista si oameni la locul lor, cu maniere corecte si educatie...altfel viata ar fi insuportabila...

Anonim spunea...

De cand cautam aceasta informatie. Acum m-am dumirit. Se vede ca v-ati documentat inainte.

Top 25

Top25.ro

Directorul meu info