Primul job de neuitat


La finele lieului cautam sa fac o specializare si de aceea am incercat sa ma inscriu la scoala postliceala din cadrul Liceului Poligrafic, care ulterior cred ca s-a si desfiintat. Intr-o vara secetoasa si pe o vreme caniculara, am pornit sa strabat pana la capatul celalalt al orasului, dincolo de Casa Scanteii, liceul cu pricina.

Am intrat intr-o curte mare unde erau amplasate cladiri impetuoase si cufundate in linistea apasatoare a vacantei de vara. Doar cainii mai dezmorteau atmosfera si un domn destul de in varsta obosit de linistea zilei m-a intampinat mirat ce o fi cu mine p-acolo. Ma asteptam sa vad listele afisate cu locurile si specializarile dar ulterior m-a instiintat paznicul cu o voce pe care si-o dregea, ca se vor afisa inaintea lui septembrie, ca acum s-ar da corigentele. Ma simteam si eu intr-un fel corigenta la visele mele, ca mai pe urma, mult mai incolo in timp, dorintele sa se fi implinit sub o forma sau alta. 
Am gasit cam in aceeasi perioada un job publicat in ziar la o tipografie. Era un post de promovare a serviciilor. Am fost chemata la interviu unde ni s-a facut o pregatire a tot ce insemna produse tipografice. Ni s-a inmanat o mapa plina cu carti de vizita din multe varietati de hartie cartonata, embosat si stilurile de scriere. Pentru mine era o noutate atunci. Nici nu aparuse computerul. Am incercat sa fac o echipa cu un baiat, care imi prezenta incredere. Era foarte simpatic si dezinvolt. Avea si un spirit intreprinzator.
Ce trec anii… intalnesti multe persoane in viata cu care petreci anumite momente si care sunt date uitarii in timp. Luati de valtoarea tineretii cu aspiratii inalte, ca si cum am fi buricul pamantului, lasam deoparte actiunile celor din jurul nostru care ne ajuta sa evoluam si ne schimba firul vietii.

Din cand in cand mai priveam mapa cu cartile de vizita, pe care le scoteam si le admiram culorile si finetea materialului. In vremurile acelea erai mare, daca aveai o carte de vizita. Pe urma au aparut si accesorii pentru pastrare – portvizite, care erau de mare efect.

Pentru ca acest domeniu ales nu a fost intamplator, am avut ocazia peste ani si ani de a lucra la o editura, unde am folosit cunostintele despre scris si prezentare. 
Primul meu job a fost ca o carte de vizita pentru activitatea profesionala de mai departe.

6 comentarii:

Elly Weiss spunea...

Cred ca activitatea dintr-o tipografie sau redactie e foarte interesanta. N-am avut ocazia de-a vedea dar asa imi imaginez... :)

Spunsieu spunea...

Nimic nu e intamplator in viata, nici nu-ti dai seama cand iti va folosi o anume experienta.

Anca spunea...

Elly, mi-a placut foarte mult, inca din adolescenta sa lucrez in domeniu

Anca spunea...

Spunsieu- da ne gandim mai pe urma de unde ni se trag anumite pasiuni. Multumesc de comment

Fairytale spunea...

E bine ca ai invatat ceva la primul job, si iata peste ani ti-a folosit aceasta experienta!

dordefemeie spunea...

Frumos articol, bine scris. Felicitari.

Top 25

Top25.ro

Directorul meu info