Lectii de 'educatie' date copiilor

Astǎzi a fost o zi toridǎ, deși vara nu şi-a intrat în mod calendaristic în drepturi. Simţi cum te prǎvalesti sub dogoarea soarelui. Dupǎ o zi întreagǎ în care ai avut treburi de rezolvat, iaca te loveşti de niscaiva lecţii de ‘educaţie' ce sunt oferite viitoarelor generaţii chiar de pǎrinţii lor. Şi, unde? Taman la coadǎ la pâine. Spun la coadǎ la pâine, deoarece o tânǎrǎ mamǎ din faţa mea a ţinut o ședinţǎ de 'terapie socialǎ' cu puștiul ei și chiar mai mult de atât.
Mamǎ a unui copil de câţiva ani era îmbrǎcatǎ în niște pantalonași foarte scurţi, pânǎ la comisura fesei, cu unghii ascuţite de culoare cyclamen care se asortau cu balerinii. Mǎmica începe sǎ-l întrebe pe puşti ce sortimente de panificaţie işi doreşte, dupǎ ce înţelegem și auzim cu toţii cǎ nu mai sunt în stoc. Trec minute bune. Ea însǎ nu se lasǎ și butonând mai abitir pe smartphone, prefacându-se ocupatǎ, importantǎ și insistǎ ca plodul sǎ fie învǎţat sǎ cearǎ ceea ce îşi doreşte şi sǎ fie ferm pe poziţie (training pentru un viitor leader). 
La un moment dat îl întreabǎ"Zii, mamǎ ce vrei?" Copilul încearcǎ sǎ se caţere pe tejghea. Moment în care oferǎ o serie de cereri... care bineînţeles cǎ nu pot fi împlinite.
Vânzatoarea, vizibil obositǎ, dupǎ o zi întreagǎ de muncǎ și de stat în aburul emanat de la cuptoarele micii fabricuţe de pâine, zâmbea într-un colţ al gurii, privind apatic şi așteptând comanda 'serioasǎ' a puștiului. 
Pentru cǎ suntem într-un modernism absurd, zic eu, a fost o adevaratǎ demonstraţie psihologicǎ și de o viitoare educaţie eventual.
Domnișorica cu unghiile cyclamen ca de semafor, culoare special aleasǎ, având probabil la activ ceva beneficii dupǎ urma acesteia, a comandat în final ceva bâjbâind câteva nume de produse.
Iar noi cei de la coadǎ la acea ora a dupǎ-amiezii, la o orǎ de vârf, când lumea iese de la serviciu, aburiţi și noi, ne-am facut cǎ nu pricepem şi cǎ nu vedem fasoanele unei cuconiţe ce are un statut de mamǎ. Cǎ deh, nu se cade sǎ te iei de o mamǎ cu un copil minor.
Atunci, care e morala?

Voi, ce ziceţi? Cum aţi proceda într-un caz similar?

Un comentariu:

Diana spunea...

I-as spune ca statutul de mama nu-i da "dreptul" sa fie nesimtita. :D

Top 25

Top25.ro

Directorul meu info